Kolač koji podseća na knedle sa šljivama veliki je hit
Sastojci:
Za podlogu
- 200 g mrvica hleba
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g maslaca
Za fil od šljiva
- 1 kg šljiva
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike gustina
- Vrlo malo vode
Za fil od griza
- 1 l mleka
- 13 kašika griza
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 90 g maslaca
Priprema:
Za podlogu na plehu otopite maslac, dodajte mu sve suve sastojke koje ste prethodno sjedinili pa ispržite na laganoj vatri mešajući sve vreme, odnosno 10-ak minuta. Ispržene mrvice hleba prespite u činiju i, kako piše Jednostavna kuhinja, ostavite sa strane dok pravite fil od šljiva. Za fil od šljiva prvo dobro operite šljive i izvadite im koštice.
Svaku polovinu šljive još jednom presecite na pola i stavite ih na ringlu pa preko njih pospite šećer. Sve dobro izmešajte i stavite na laganu vatru da se kuva. Kada ste stavili šljive da se kuvaju, odmah pripremite fil. Fil ćete pripremiti tako što ćete tri kašike gustina razmutiti u malo vode i mešati dok grudvice ne nestanu. Ako su šljive pustile sok, kuvajte ih još 15-ak minuta.
Za to vreme pomešajte griz i šećer pa u tu mešavinu dodajte 200 ml mleka i dobro promešajte, a preostalih 800 ml stavite da prokuva.
Dok se mleko kuva, šljive sklonite sa vatre pa dodajte gustin i ostavite da prokuva uz konstantno mešanje. Kada je mleko prokuvalo, dodajte mu griz i mešajte sve vreme na laganoj vatri dok se griz ne skuva. Zatim umutite jedno jaje i dodajte ga u griz pa brzo mešajte dok sve ne prokuva.
Griz sklonite sa vatre i odmah u njega dodajte maslac pa mešajte dok se u potpunosti ne otopi. Kalup dimenzija 20x30 cm premažite maslacem i pospite polovinu mrvica hleba pa preko njih prelijte polovinu fila od griza i poravnajte. Preko griza prelijte fil od šljiva pa preko toga prelijte drugu polovinu fila od griza i poravnajte - ovde morate biti brzi jer se griz brzo steže. Kolač pospite ostatkom mrvica hleba, dobro ga ohladite pa poslužite.
Uživajte!