Jednostavan recept za domaće tulumbe!

canva
Tradicionalna poslastica koja se rado služi na Balkanu su tulumbe. Postoji nekoliko načina pripreme ovog deserta, neki uključuje pečenje, neki prženje, a ovo je veoma jednostavan recept koji baš svima uspeva
Vidi originalni članak

Najbitniji je pravi odabir sastojaka koji vašim tulumbama daje prepoznatljivu svežinu i aromu, piše Informer.

Sastojci: 

  • 500 ml vode
  • kašika šećera
  • kašika ulja
  • 500 g oštrog brašna
  • pet jaja
  • malo soli
  • ulje

Za sirup: 

  • 500 ml vode
  • kilogram šećera
  • limun

Priprema: 

  1. Razmutiti u šerpi vodu i šećer pa staviti na vatr. Kada proključa, dodati limun isečen na tanke kolutove, smanjiti vatru, poklopiti i kuvati još pet-šest minuta. Skloniti s vatre, ohladiti na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da prenoći.
  2. Sutradan u šerpu sipati vodu, kašiku šećera i ulje, pa kuvati dok ne proključa. Energično umešati brašno, pa skloniti s vatre i nastaviti mućenje mikserom, dok se ne dobije glatka i kompaktna smesa.
  3. Umutiti mikserom jaja sa malo soli, pa postepeno dodavati testu i miksati. Kad se dobije gust krem, smesu prebaciti u špric, pa istiskivati tulumbe i pržiti ih u vrelom ulju dok ne porumene.
  4. Pržene tulumbe valjati u dobro ohlađen sirup, pa ih staviti u frižider.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs