Jabuke i čokolada: Neodoljiv spoj za ukusnu poslasticu!
Jesen je u pravom svetlu zakucala na vrata i odomaćila se, pa nam tokom ovih hladnih dana treba nešto da nas ugreje. Savršena stvar za to je uvek čokolada, a u kombinaciji sa jabukama i još nekoliko sastojaka, imaćete pravu mirisnu i ukusnu poslasticu koja greje čak i srce
Kako je i sezona jabuka već uveliko nastupila, predlažemo da već sutra napravite ovaj kolač. Vodite računa da koristite pravu meru, a za ovaj kolač potrebna vam je šolja od 250ml, pišu Vijesti.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 šolja griza
- 1 prašak za pecivo
- oko 650 g jabuka
- 1 šolja oraha
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 4 kašičice kakaa
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja jogurta
Preliv:
- 1 šolja mleka
- 100 g čokolade
- 1/2 šolje šećera
- 50 g maslaca ili margarina
- 3 kašičice kakaa
Priprema:
- Jaja sa šećerom penasto umutiti pa dodati ulje jogurt i promješati. Orahe, griz, kakao i prašak za pecivo sjediniti, pa dodati u smesu od jaja. i sve dobro promešati. Na kraju dodati izrendane jabuke sa cimetom i vanilin šećerom.
- Sve lagano izmešati, pa izliti u podmazan pleh veličine 20×30 cm. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta.
- Pred kraj pečenja kolača, pomešati mleko, šećer, maslac, kakao i čokoladu i stavite na ringlu da provri kako biste napravili preliv. Kada masa provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 2-3 minuta. Zatim sklonite sa šporeta i ostative nekoliko minuta da se prohladi i zgusne.
- Vruću koru izbockati viljuskom i preliti čokoladnim prelivom. Pre služenja, ostaviti kolač da se ohladi.
Prijatno!
#kolač
#kolač sa jabukama
#voćni kolač
#jabuke
#čokolada
#čokoladni kolač
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#recept
#desert