Iskoristite ovsene pahuljice na 3 drugačija načina!

canva
Iako je kaša prva asocijacija kada se spomenu ovsene pahuljice, ima još načina na koji se ova sjajna žitarica može iskoristiti. Danas vam donosimo tri recepta za jela od ovsenih pahuljica
Vidi originalni članak

Kaša jeste najbrži način da dodđemo do svih blagodeti koje nudi ovas kao žitarica, ali ni ostali recepti nisu posebno komplikovani, a kada ih napravite jednom, volećete ih zauvek, piše Glossy.

Mafini od ovsenih pahuljica

Sastojci:

  • 350 g ovsenih pahuljica
  • 2 jajeta
  • 130 g meda
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 3 zrelije banane
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica kakao praha
  • 1 šolja mleka
  • ½ kašičice soli

Priprema:

  1. U činiji ispasirajte banane, pa im dodajte med, vanilin šećer, jaja i mleko i sve dobro umutite.
  2. U drugoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, kakao i so, pa tu mešavinu postepeno dodajte mokrim sastojcima i mešajte da se lepo sjedini.
  3. Potom prelijte u kalupe za mafine obližene papirnim čašicama.
  4. Pecite oko pola sata u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Prijatno!

Ovsena čorba s tikvicama

Sastojci:

  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 3 tikvice srednje veličine
  • 4 šolje vode
  • 50 g semenki lana
  • 50 g maslaca
  • so, biber i peršun po ukusu

Priprema:

  1. Tikvice operite pa ih isecite na kockice.
  2. U šerpu sipajte vodu, pa ubacite ovsene pahuljice, tikvice i semenke lana.
  3. Posolite, pa stavite da se kuva sve dok tikvice ne omekšaju, pa sklonite da se hladi.
  4. Izvadite iz vode i dobro izblendajte tikvice dok ne dobijete glatku kašu, pa vratite u šerpu.
  5. Dodajte biber i so, pa ubacite kocku maslaca i prokrčkajte još minut.
  6. Sklonite s ringle i služite s krutonima.

Prijatno!

Krofne od ovsenih pahuljica

Sastojci:

  • 1 veliki krompir
  • 1 kesica praška za pecivo
  • brašno za valjanje
  • 1 jaje
  • 1 velika šargarepa
  • 3,5 kašike ovsenih pahuljica
  • 1 kašike prezli
  • 100 g sitnog sira
  • so, biber i majčina dušica po ukusu
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Ogulite krompir i šargarepu, dobro ih operite i skuvajte. Potom narendajte na krupno i pomešajte sa sitnim sirom i suvim ovsenim
  2. pahuljicama.
  3. Kada sve sjedinite, dodajte prezle, prašak za pecivo i začine po ukusu i ponovo dobro promešajte.
  4. U odvojenoj posudi umutite jaje, pa pola ostavite sa strane, a pola jajeta pomešajte s ovom smesom, lepo zamesite rukom i stavite u frižider na pola sata.
  5. Uzimajte testo i na pobrašnjenoj površini i oblikujte u loptice, krofne s rupom ili prstenove.
  6. Uvaljajte u brašno, pa premažite četkicom umočenom u umućeno jaje.
  7. Pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju.
  8. Ređajte po papirnim ubrusima, da upiju višak masnoće.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs