Iskoristite kajsije i napravite preukusan brzi kolač!

canva
Svi smo u detinjstvu voleli starinski kolač sa voćem koji su naše mame i bake nakon pečenja posipale prah šećerom. Danas je pred vama sjajan recept za jedan biskvitni, ali premekan kolač sa kajsijama
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 čaša šećera – 180 g (ili po ukusu)
  • 1 vanilin šećer
  • korica pola limuna
  • 1/2 čaše ulja – 90 g
  • 1 čaša jogurta – 180 g
  • 1 čaša pšeničnog  griza – 150 g
  • 1 čaša oštrog brašna – 120 g
  • 1 prašak za pecivo

Još:

  • 450 g kajsija
  • 2-3 kašike kristal šećera
  • šećer u prahu

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa mutite mikserom dodajući šećer i vanilin šećer pa umutite čvrst sneg. Potrebno je da se sav šećer otopi. 

Mikser smanjite na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance, a potom i koricu limuna. 

Ulijte ulje i jogurt, dodajte  griz, brašno i prašak za pecivo pa žicom sve lagano izmešajte i sjedinite u glatku smesu, ali pazite da vam smesa ne splasne.

Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje dimenzija 32×22 cm i poravnajte špatulom.

Operite kajsije, presecite na pola da izvadite koštice i iseckajte ih na manje komade. Poslažite ih na smesu za biskvit sa korom okrenutom na dole. Odozgo pospite kajsije šećerom.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, secite na kocke i pospite šećerom u prahu, savetuje Mystic Cakes-

Prijatno! 

Poseti www.roosvaaj.rs