Gozleme: Turske punjene lepinje sa sirom i spanaćem!

Predivno tursko jelo, gozleme, nešto su između palačinaka i pice, doksu za mnoge one i turski hleb. Šta god one bile, hleb, pica ili palačinke, ovom sjajnom ukusu ne možete da odolite
Vidi originalni članak

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 300 ml mlake vode

Sastojci za nadev:

  • 300 g svežeg spanaća
  • 1 struk praziluka
  • 300 g sitnog sira
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašičica soli 
  • začini po ukusu 

Priprema:

  1. Pomešajte kvasac sa malo tople vode i šećerom i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Kada kvasac naraste, u posudi pomešajte, brašno, so, ulje, vodu, pa dodajte nadošli kvasac i umesite glatko testo. Ostavite 15 minuta da testo nadođe.
  2. Na radnu površinu pospite malo brašna, pa testo podelite na šest jufki. Prekrijte ih i ostavite sat vremena da odstoje.
  3. Za to vreme pripremite nadev: Spanać blanširajte u većoj količini vode u koju ćete dodati so, pa ga ocedite. Praziluk iseckajte sitno, pomešajte sa spanaćem i sirom i dodajte beli luk i začine po ukusu.
  4. Jednu po jednu jufku stavite na radnu površinu i razvlačite oklagijom u što tanji krug. Stavite nadev na sredinu kruga i ravnomerno ga rasporedite. Testo preklopite sa sve četiri strane.
  5. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, sipajte malo ulja, pa pržite lepinjice po pet minuta sa svake strane. 
  6. Gozleme služite tople.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs