Gomboce: Neponovljivi ukus starinske poslastce!

Po nekim izvorima, prvi recept za pravljenje gomboca datira još iz 17. veka. Čak i tada, originalne knedle bile su pržene i punjene, naravno, šljivama! U poslednje vreme, knedle se pune raznim nadevima, ali taj ukus šljiva u njima ništa ne može zameniti
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 kašika omekšalog putera
  • 2 žumanceta
  • prstohvat soli
  • 4 kašike griza
  • 250-350g oštrog brašna
  • 30 šljiva
  • 200 g prezli
  • 1 dl ulja za prženje
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

  1. Krompir operite, pa stavite da se kuva oko pola sata od trenutka kada voda proključa.
  2. Kuvani krompir ocedite, oljuštite i ispasirajte pa dodajte žumanca, so i puter. Promešajte, dodajte griz i oko 250 grama brašna pa od toga umesite testo. Testo treba da bude kompaktno i ne bi trebalo da se lepi pa shodno tome prilagodite količinu brašna.
  3. Napravite valjak i uz pomoć brašna oblikujte trideset knedli kojima ste u sredinu stavili po šljivu. Kuvajte knedle u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.
  4. Ispržite prezle na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs