Ćufte sa pireom po švedskom receptu!

canva
Ćufte su jedno od omiljenih jela naših ljudi, ali i šire. Od mesta do mesta i pd podneblja do podneblja razlikuje se njihova priprema, sastojci, pa čak i izgled
Vidi originalni članak

Kada su u pitanju prilozi, ćufte su zaista fleksibilne po tom pitanju, a najbolje se slažu uz pire krompir, kada su napravljene u paradajz sosu. Međutim MissGastro danas ima recept za ćufte u belom sosu koji će vam se sigurno svideti ako ste ljubitelj nekih novih ukusa.

Sastojci za ćufte:

  • 500 g mlevenog mesa (pola svinjetina, pola junetina)
  • 5 kašika prezli 
  • 1 dl mleka
  • 2 jaja
  • crni luk
  • beli luk
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber

Sastojci za džem od brusnica:

  • 200 g suvih brusnica
  • 3 kašike šećera
  • 250 ml vode

Sastojci za pire:

  • 3 - 4 krompira
  • maslac
  • mleko
  • pavlaka za kuvanje

Priprema:

  1. Pomešajte prezle i mleko i ostavite da nabubri. Za to vreme nariendajte crni i beli luk pa sve sastojke pomešajte u kompaktnu smesu. Pravite kuglice rukama i stavite ih na podmazan tanjir. Stavite ih u frižider na 30 minuta. Ćufte propržite na maslacu. Nakon što ste ispekli sve, dodajte kocku maslaca u tiganj u kome ste ih pekli ćufte i pustite da se rastopi. Na rastopljenom maslacu popržite kašiku brašna da dobijete zapršku i nalijte temeljcem ili vodom. Potrebno je okvirno oko 150-200 ml tečnosti. Posolite, pobiberite i dodajte malo pavlake za kuvanje pa sve ukuvajte dok ne bude svilenkaste teksture i srednje gustine. Kuglice vratite u umak i pospite sitno sjeckanim peršunom.
  2. Par sati pre upotrebe potopite suve brusnice da se rehidriraju, a ako se opredelite za sveže, preskočite ovaj korak. Prokuvajte vodu u kojoj su bile brusnice sa plodovima i džemom dok ne dobijete teksturu džema.
  3. Oljuštite krompir i skuvajte ga u posoljenoj vodi. Procedite, izgnječite i dodajte ostale sastojke pa umutite mikserom do željene gustine pirea.

Prijatno!

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Poseti www.roosvaaj.rs