Svi će vam tražiti recept za ovaj banana hleb!
Uz male izmene, kako govori MissGastro, ovaj recept možete pretvoriti u zdravu poslasticu tako što ćete šećer zameniti nekim od prirodnih zaslađivača, margarin kokosovim uljem, a belo brašno integralnim. U zavisnosti od ukusa, možete dodati i orašaste plodove, mak ili kokos što će samo upotpuniti ovaj predivan ukus.
Kako biste dobili najsočniji banana hleb, neophodno je da koristite što zrelije banane, one koje uglavnom niko ne jede; peckave i potamnele. Što se tiče čuvanja, najbolje je da kolač nakon pečenja dobro umotate u providnu foliju i stavite u plastičnu posudu sa poklopcem. Tako ga možete čuvati u frižideru do 6 dana! A sada recept!
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 115 g omekšalog maslaca
- 100 g kristal šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 2 jaja sobne temperature
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4 pasirane banane
- 80 grama seckanih oraha (po želji)
Priprema:
Pre pripreme kolača, uključite rernu na 180 stepeni da se ugreje dok napravite smesu. U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so. U drugoj posudi mikserom mutiti maslac i šećer oko pet minuta pa umešajte jaja i vanilu, dodajte izgnječenu bananu i mutite sve dok se sastojci ne sjedine. Ako koristite orahe, sada ih dodajte smesi, a zatim dodajte i suve sastojke. Smesu izlijte u kalup za hleb i ravnomerno rasporedite. Pecite oko sat vremena. Kolač je pečen kada čačkalica iz njega izađe čista. Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite u kalupu da se hladi 20- tak minuta, a zatim ga pažljivo izvadite i stavite na rešetku kako bi se potpuno ohladio pre služenja.
Prijatno!