Red Velvet torta - savršen recept za novi tjedan!

canva
Pronašli smo recept za Red Velvet tortu koju ćeš obožavati! Ovaj jedinstveni i šarmantni recept će učiniti vam ovaj tjedan nezaboravnim. Kremasti, šareni i nežni ukus ovog kolača će oduševiti svakoga ko ga proba.
Vidi originalni članak

Sastojci - za koru:

  • 350 g glatkog brašna
  • 45 g skrobnog brašna (gustin, gussnel)  
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 165 g maslaca sobne temperature
  • 150 ml ulja
  • 320 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 2 kašičice vinsko sirće
  • 40 ml mlaćenice (240 ml mleka u koje ste dodali 3 kašičice soka od limuna)
  • 5 g crvene jestive boje u prahu ili 10 ml tečne crvene jestive boje – intenzitet boje sami dozirajte

Sastojci - za fil:

  • 550 g sirnog namaza po želji
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašičice arome vanile

Postupak:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pripremite tri kalupa za tortu prečnika 20 centimetara. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje. Ako ne koristite kupovnu mlaćenicu, već je sami pravite, tada u 240 ml mleka dodajte 3 kašičice limunovog soka i promešajte. Ostavite po strani. U posebnoj činiji pomešajte suve sastojke (brašno, skrobno brašno, kakao, sodu bikarbonu i so). Ostavite po strani. Maslac i šećer miksujte dok smesa ne postane svilenkasta i kompaktna (miksujte mikserom nekoliko minuta). Nakon toga smesi maslaca i šećera postepeno dodajte ulje uz stalno miksanje. Dodajte jaje po jaje uz miksanje između svakog dodavanja. Dodajte aromu vanile, sirće i crvenu boju. Sada dodajte pola suvih sastojaka (smesu sa brašnom) i mlaćenicu (odnosno pripremljeno mjeko i limunov sok). Promešajte špatulom, pa dodajte preostalo brašno. Ponovo promešajte špatulom dok se sve ne sjedini pa smesu prebacite ravnomerno u kalupe. Na jedan kalup vam treba otprilike 480 grama smese. Pecite 30-35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu kore ne izađe suva. Kada su kore pečene, pustite ih da se ohlade. Za to vreme ćemo pripremiti fil. Omekšali maslac, sirni namaz, aromu vanile i šećer u prahu miksujte dok ne postanu kompaktni i dok ne dobijete kremastu teksturu. Miksujte prvo na laganoj brzini kako vam se šećer u prahu ne bi razleteo van činije pa kasnije pojačajte brzinu. Fil možete odmah koristiti. Na poslužavnik stavite malo fila (u sredini) pa postavite jednu koru. Ovako će kora biti fiksirana za podlogu i lakše ćete rukovati tortom. Fil postavite naopako (ona strana koja je bila na dnu kalupa neka bude gornja na poslužavniku). Stavite trećinu fila i ravnomerno rasporedite po kori. Postavite drugu koru takođe naopako (donja strana iz kalupa neka bude gornja strana kore). Premažite je sa drugom trećinom fila. Postavite zadnju koru, takođe naopako. Celu tortu premažite preostalom trećinom fila i ukrasite je po želji. 

Prijatno, uživajte!

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Poseti www.roosvaaj.rs