Najlepša tradicija za Božićne praznike!

canva
Božić je srce hrišćanske tradicije i kao takav, pun je običaja kojima se svake godine iznova i iznova radujemo. Pored nezaobilaznog prazničnog ručka, tu su i tradicionalna božićna obeležja koja čine ovaj praznik tako posebnim.
Vidi originalni članak

Sigurni smo da vam je većina običaja za praznike već poznata, ali nije na odmet da ponovimo gradivo iz detinjstva.

  • Badnjak. Ono što je glavno obeležje Badnjeg dana i Božića jeste hrastova grana, odnosno badnjak. Ovo drvo simbolizuje novorođenog Hrista i veruje se da što je više okićeno lišćem, godina će biti blagorodnija u svakom smislu. Badnjak po pravilu unosi domaćin, „Božić bata“, koji sa drvetom unosi sreću, ljubav, zdravlje i blagostanje.

  • Posna trpeza za Badnji dan je prepoznatljiva po tradicionalnim srpskim specijalitetima poput prebranca, kiselog kupusa i, u nekim krajevima ribe. Na Badnje veče trebalo bi večerati na podu, ali vremenom je ovaj običaj počeo da bledi.

  • Slama se na Badnje veče sa unošenjem badnjaka unosi i prosipa po kući kako bi nas tokom praznovanja Božića podsetila na jasle u kojima se Hristos rodio. Običaj nalaže da se slama pokupi tek trećeg dana Božića.

  • Položajnik u većini slučajeva bude dete koje odlazi kod bake i deke na Božićno jutro, po predanju još pre zore, kako bi poželeo sve najlepše porodici. Neretko se dešava da funkciju položajnika obavljaju i stariji. Naše verovanje je da sa položajnikom primamo Bogomladenca Hrista u svoj dom, pa ga, kao i mudraci sa Istoka, darujemo nekim poklonom ili novcem.
  • Česnica. Svaka domaćica na božićno jutro ima isti zadatak, a to je da umesi što lepšu česnicu kojom će se poslužiti ukućani, položajnik i svi gostikoji se nađu na božićnom ručku. Ovo je najčešće pogača, ali u nekim krajevima se priprema i od kukuruznog brašna kao proja. U česnicu domaćica stavlja novčić te se veruje da onaj koji ga pronađe u narednoj godini neće imati nikakvih problema, pratiće ga samo zdravlje i sreća. Česnicu treba da izlomi položajnik.

  • Pečenica. Nakon posta koji se završava na Božić, u kući se poslužuje pečenica, odnosno meso, jagnjeće ili praseće pečenje. Tradicionalno se položajniku prvo poslužuje pečenica.

Pored ovih glavnih i prepoznatljivih obeležja, imamo još sijaset običaja koji prate Božić, ali se takođe i razlikuju od mesta do mesta. Kako bi se narodski reklo, „sto sela- sto običaja“!

Poseti www.roosvaaj.rs